П’ятниця, 29 Березня, 2024

Що робити зі сміттєзвалищем у Вишневому: заводчани радились з мером

19 березня у мера Заводського Віталія Сидоренка побували заводчани-учасники зборів громади міста з приводу планів спорудження сміттєспалювального заводу поблизу с. Вишневе, які відбулися 26 лютого цього року. Питання, яке потребувало обговорення і прийняття низки рішень – найближче майбутнє існуючого полігону твердих побутових відходів.Керівник Заводського комунального підприємства Володимир Мельник розповів про плани рекультивації частини звалища на найближчу перспективу. В результаті обговорення дійшли згоди, що ці плани  будуть опрацьовані, оформлені відповідною угодою з підрядниками. А представники громади здійснюватимуть громадський контроль над цими роботами і інформуватимуть мешканців міста.

На сьогодні місто забезпечене виключно великими контейнерами, які розташовані на спеціально облаштованих майданчиках.  Індивідуальні контейнери в приватні  домогосподарства до цього часу не придбані за браком коштів. За словами мера міста Віталія Сидоренка,  районна програма щодо придбання контейнерів, по перше, передбачала закупку тільки великих, місткістю 1, 1 або о, 75 м³.  А індивідуальні контейнери ні обласною програмою, ані районною – не передбачені.  А по-друге, жодної копійки в рамках цих програм ні  на контейнери, ні на сміттєвоз, який мав бути придбаний 2018 року, до цього часу не виділені.Представники громади хочуть отримати відповідь від районної влади, які об’єктивні причини  дискримінаційного фінансування Заводської міської ради, населення якої з прилеглими населеними пунктами – близько третини від всього населення району. На сьогодні місто потребує 1000 індивідуальних контейнерів і сміттєвоз.

До цього часу в місті гостро стоїть проблема сортування сміття на органічне і побутове. Не кажучи вже  про повноцінне роздільне збирання побутових відходів. Володимир Мельник пропонує розпочати з 1 квітня пілотний проект (для початку на двох майданчиках поблизу багатоповерхівок) по збиранню окремо органічних решток і в окремий контейнер пластику, скла, паперу. А паралельно провести чергову масштабну хвилю роз’яснювальної, інформаційної, просвітницької роботи. Щоб максимально спонукати містян до більш цивілізованого поводження зі сміттям.

Заводчанин Олександр Ревенко пропонує розглянути питання придбання мобільної сортувальної лінії, аналоги якої вже працюють в декількох містах. Він презентує як технічні характеристики лінії, так і допоміжні комунікаційні елементи. Акцентує увагу на тому, що сміття – це товар. І при грамотно вибудованій роботі заробляти зможе як місцевий бюджет, так і підприємці, які займаються збором вторсировини.

Віталій Хоменко піднімає питання цілодобової охорони полігону задля запобігання навмисним підпалам. А Євген Сало акцентує увагу, що Заводському потрібно активніше працювати над участю в усіх можливих екологічних програмах.

Зустріч тривала близько двох годин. Домовились, що над вирішенням проблеми із сміттям в місті представники громади і місцева влада працюватимуть спільно.

Єлизавета Сачура