П’ятниця, 3 Травня, 2024

Безкоштовні ліки у лікарні: як довго нас ще «посилатимуть» в аптеку і хто нам бреше?

«Ось вам список. Біжіть в аптеку», – зазвичай чують родичі пацієнта, якого готують до операції. Або який потрапив в стаціонар після виклику швидкої. Водночас Національна служба здоров‘я України (НСЗУ) переконує, що так не має бути. І що держава за лікування платить.

Правда, при цьому державні чиновники не вказують, за що конкретно держава платить.

І щоб розібратися, які саме ліки і лікування оплачує держава – далеко не в кожного вистачить знань, наполегливості, терпіння. Цим і користуються медичні заклади на місцях. І, як правило, переважна більшість людей бере від медпрацівника написаний листочок і «біжить в аптеку».

Ось роз‘яснення НСЗУ на цю тему від 12 квітня 2023 року:

«Нерідко пацієнти скаржаться, що лікар дає направлення на те чи інше обстеження, але за обстеження доводиться платити. Або за ліки чи витратні матеріали в стаціонарі. В лікарнях аргументують це тим, що зараз держава покриває медичну допомогу та ліки тільки військовим, а решта пацієнтів має за це платити.

Але інформація про те, що під час війни держава покриває медичну допомогу та ліки тільки військовим, не відповідає дійсності (виділено ред).

У 2023 році попри війну та обмежені ресурси, обсяг гарантованих медичних послуг для українців не зменшений. Як і раніше Програма медичних гарантій-2023 охоплює всі основні види медичної допомоги. Які саме, можна побачити тут.

Загалом у Програмі медгарнатій у цьому році 41 пакет послуг.

Крім того, у Програмі медичних гарантій передбачені безоплатні ліки.

В межах програми “Доступні ліки” кожен українець може отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування

Для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Нацпереліку надаються безоплатно на весь період лікування.

Медзаклади закуповують ліки з Національного переліку основних лікарських засобів самостійно. Перевірити наявність ліків у медзакладі можна на «Є ЛІКИ».»

Я навела офіційну позицію.

А далі спробувала самостійно перевірити, куди ж ідуть ці кошти, про які говорять в НСЗУ. І зокрема які ж безоплатні ліки є на дану мить в Лохвицькій лікарні? Для цього натискаю вказане НСЗУ посилання: https://eliky.in.ua/region/poltava.

Що я бачу? Навіть згадки про Лохвицю на сайті Є-ліки не знаходжу. Як і багатьох інших медичних закладів Полтавської області. Телефоную за вказаним номером на сторінці:0962888003, щоб з‘ясувати чому так.

Номер  «в зоні недосяжності». Але за три хвилини з нього мені перетелефонували. І пояснили, що це Благодійний Фонд «Пацієнти України». І що на сайті відображаються дані тих лікарень, які доброчесно співпрацюють з цією організацією і заносять залишки закуплених ліків регулярно і самостійно.

Я здивувалася, що НСЗУ відсилає пацієнтів на сайт, усвідомлюючи, що «Пацієнти України» – не державна структура. І напевне НСЗУ мала б знати, перш, аніж радити людям, що на сайті зареєстровані далеко не всі медичні заклади.

У відповідь почула, що БФ «Пацієнти України» визнаний державними органами, місцевими та міжнародними фармацевтичними компаніями, присутніми в Україні, спільнотами клініцистів, пацієнтськими групами та іншими гравцями як законний партнер. І вони дійсно допомагають лікарням закупити необхідні ліки.

А також жінка, яка мені зателефонувала, щиро намагається допомогти з‘ясувати, чи є потрібний мені препарат в переліку безкоштовних ліків і допомогти перевірити, чи він рахується в запасах Лохвицької лікарні. Або радить перевірити залишки, які мали б відображатися на сайті Лохвицької лікарні.

Звісно я пояснила, що телефоную, щоб розібратися, як же має діяти люба людина, прочитавши сьогоднішнє «роз′яснення» НСЗУ. І що сайт КНП ЛОХВИЦЬКИЙ ЦПМСД , так звана первинка, (М.І.Лисенко) в розділі про Залишки лікарських засобів в 2023-му році взагалі не оновлювався.

А сайт КНП Лохвицька міська лікарня ,так звана вторинка, ( В.В.Бурлей) взагалі не містить інформації про наявність закуплених лікарнею за державні кошти ліків чи отримані в якості гуманітарної допомоги.

З усіх полтавських медичних закладів на сайті Є-ліки відображаються лише запаси Великобагачанської центральної районної лікарні, Котелевського Центру первинної медико-санітарної допомоги, Семенівської центральної районної лікарні, Семенівського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Щоб отримати відповіді безпосередньо від НСЗУ, чому вони надають такі роз‘яснення, які нічого зрештою не роз‘яснюють, а тому не можуть нічим допомогти людям, я намагалася додзвонитися на номер гарячої лінії 16-77, але невдало.

От і виходить, що фактом залишається те, що з дашбордів НСЗУ ми бачимо, що сума заключених договорів з медичними закладами Лохвиці на 2023 рік – 48,42 млн. грн. І це виключно кошти, які держава гарантує, що заплатить за лікування пацієнтів в Лохвиці, включно з оплатою ліків і заробітних плат медикам.

Куди йдуть ці кошти – має точно знати власник медичних закладів в Лохвиці в особі Лохвицької міської ради.

Точно цим мали б цікавитися обрані депутати Лохвицької міської ради.

Переконана, що і жителі громади зацікавлені в тому, щоб в любу мить мати змогу бачити, які ліки є в наявності в лікарні, за що держава платить при лікуванні. А за що доведеться платити самому і чи дозволить це сімейний бюджет.

І маючи тепер всі можливості для наведення порядку в громаді, зокрема і в медичній галузі, це просто треба зробити.

Єлизавета Сачура.