Вівторок, 16 Квітня, 2024

3 лютого, у храмі святої Софії у Києві відбулася інтронізація Предстоятеля ПЦУ Епіфанія

Сьогодні, 3 лютого, у храмі святої Софії у Києві відбулася інтронізація Предстоятеля ПЦУ Епіфанія (Думенка).

На цю урочисту подію в Україну приїхали офіційний представник Вселенського Патріарха — митрополит Еммануїл Гальський, а також представники монастирів Святої гори Афон. Участь у інтронізації взяли архиєреї УПЦ США, УПЦ Канади та екзарх Патріарха Варфоломея у Києві.

Предстоятель Епіфаній у співлужінні зі священнослужителями ПЦУ та Констанинопольського Патріархату відправив Святу Літургію.

Чин інтронізації відбувся у вівтарній частині храму перед прочитанням Євангелія.

На престол Митрополита Епіфанія возвели старші за єрархією владики. Йому вручили хрест та дві панагії – зовнішні ознаки предстоятельства – після чого Митрополит Епіфаній офіційно став Предстоятелем ПЦУ.

Через заплановані процедури, пов’язані зі станом здоров’я, участь у урочистостях не зміг взяти почесний Патріарх Філарет. Медики заборонили йому покидати лікарню і тому владика Філарет направив Предстоятелю своє привітання.

Митрополит Епіфаній, звертаючись до присутніх, подякував за побажання та теплі слова, які сьогодні прозвучали у соборі. У своїй промові він пригадав, як півтора місяці тому у цьому самому храмі святої Софії відбувся об’єднавчий Собор, на якому священнослужителі створили Єдину Помісну Українську Православну Церкву. Предстоятель ПЦУ висловив сподівання, що з часом, очолювана ним Церква, отримає статус Патріархату і об’єднанє усіх православних українців.

«Двері наших церков відчинені для усіх», – наголосив першоєрарх.

Привітати з інтронізацією Предстоятеля Епіфанія до храму святої Софії прийшли представники інших українських Церков, зокрема Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), Голова конференції римо-католицьких єпископів Броніслав (Бернацький), митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький, представники протестантських Церков.

На Літрургії та інтронізації також були присутні Президент України Петро Порошенко з дружиною, представники уряду, громадських організацій, дипломати.

Митрополит ПЦУ Епіфаній став наймолодшим Предстоятелем у православному світі. Сьогодні йому виповнилося рівно 40 років.

ПЦУ стала 15-тою Церквою у диптиху Православних Церков Вселенського патріархату.

Джерело: risu.org.ua