П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Вселенський патріарх згадав про українську автокефалію на святкуванні Нового року

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що рішення надати автокефалію Православній Церкві України є історичним для Константинопольського патріархату.

У своїй новорічній промові під час святкування дня Святого Василя на Фанарі Патріарх підкреслив, що Церква-Матір неухильно просувається вперед у місії Православ’я, і висловлює за це дяку Господові, пише грецьке видання vimaorthodoxias.gr., передає zbruc.eu.

Варфоломій нагадав, що 6 січня, на Богоявлення, офіційно вручить Томос про автокефалію митрополитові Київському і всієї України Епіфанію та Президентові Петру Порошенку.

“Ми раді бачити, що наші зусилля, єдиною метою яких було забезпечити помісність Української Церкви і подолати розколи, сповнилися”, – сказав Варфоломій, згідно з повідомленням skai.gr.

Вселенський патріарх додав, що рішення супроводжувалося великою протидією.

Новорічну промову Варфоломій проголошував під час перерізання хліба “василопіта” (Βασιλόπιτα, пиріг Святого Василя) – випічки, котру, згідно з грецькою традицією, готують на Василя, підкладаючи всередину монетку, котра має віщувати щастя тому, кому перепаде відповідний кусень.