Середа, 24 Квітня, 2024

УПЦ КП варить миро з єрусалимських та афонських масел

УПЦ КП варить миро з єрусалимських та афонських масел

5 квітня, у Великий четвер, в УПЦ Київського Патріархату за літургією відбулося освячення мира, яке звершив патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі сайт УПЦ КП.

“Приготування святого мира в житті Православної Церкви відіграє важливе значення, оскільки через помазання святим миром для охрещуваного подаються благодатні дари Святого Духа, які зміцнюють його в духовному зростанні”, – зазначається на сайті УПЦ КП.

Предстоятель Київського Патріархату звершив молебень на початок мироваріння та окропив святою водою сосуди єлей, вино та пахощі.

Після цього було запалено плити, на яких стояли два казани, місткістю по 40 літрів. Священнослужителі влили відповідну кількість оливкової олії та білого виноградного вина. Клірики Володимирського собору приступили до відповідальної праці. Під час варіння святого мира безперестанно священиками читається Євангеліє. Впродовж мироваріння два священнослужителі помішують олію і вино. Це робиться для того, щоб олія не пригоріла.

До мироваріння готувалися заздалегідь. Було зібрано усі потрібні матеріали (компоненти), що входять до святого мира. Для приготування мира було зібрано  24 різноманітних трав і 49 пахощів (благовонних масел), серед яких трояндове, жасмінове та нардове масла були привезені з Єрусалима та гори Афон.

Заздалегідь, у Хрестопоклонну неділю, трави було замочено для настоювання в оливковій олії і білому вині.