Четвер, 19 Вересня, 2024

Справа про передачу лісу під приватний піщаний кар’єр вже в суді

В одній зі своїх публікацій я піднімала питання, як за часів керування Лохвицьким районом 
Володимиром Рязановим «30 га лісу в Білогорілці перекочували в приватну власність?». 
22 серпня 2024 року стало  відомо, що прокуратура передала до суду справу щодо передачі лісу
 у Лохвицькій громаді під приватний піщаний кар’єр.

Понад 25 га землі лісогосподарського призначення вибули з державної у приватну власність – судитимуть колишнього сільського голову з Полтавщини, (вірогідно Юрія Плюйка – ред.) та посадовця Інституту землекористування НААН України, повідомляє інтернет-видання «Полтавщина», з посиланням на Полтавську обласну прокуратуру.

Ексголові сільради інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам юридичних осіб, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України).

Посадовцю – пособництво у скоєнні вказаних злочинів (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України).

У Полтавській обласній прокуратурі зазначили, що у 2019 році сільський голова попередньо домовився з посадовцем Інституту землекористування та уклав із закладом договір на розробку технічної документації із землеустрою. На підставі виготовлених документів було змінено цільове призначення земель лісового фонду, розташованих на території сільської ради. Питання про затвердження технічної документації сільський голова виніс на розгляд сесії та, маючи вплив на депутатів, забезпечив позитивне голосування за прийняття рішення.

У подальшому 15 фізичних осіб безоплатно отримали у власність земельні ділянки лісогосподарського призначення, які продали товариству із Сум для розробки піщаного кар’єру. У такий спосіб понад 25 га землі лісогосподарського призначення  протиправно вибули із державної у приватну власність.

Наразі на незаконно відчужені землі накладено арешт. Вживаються заходи щодо повернення їх у власність держави.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювалися ТУ ДБР у м. Полтаві.

З реєстру судових рішень відомо, що передача земель відбулася у 2019 році. Мова йде про землі Білогорільської сільради нинішньої Лохвицької громади, які передавалися сумському товариству «Кайрос Світ».

Єлизавета Сачура