Вівторок, 19 Березня, 2024

Справа про корупцію в Полтавській ОДА: Головка знімуть, гелендваген та 178 тис. євро – арештовано

12 березня Президент Петро Порошенко оголосив, що ініціює звільнення Валерія Головка з посади голови Полтавської ОДА та Андрія Пісоцького — з посади його першого заступника. Окрім того, стало відомо, що київський суд арештував частину майна, вилученого під час обшуків по справі корупції у Полтавській ОДА, в тому числі тюнінгований автомобіль Mercedes-Benz AMG G 63 та майже 180 тисяч євро готівки.

Солом’янський райсуд Києва арештував частину майна, вилученого під час обшуків у Полтаві в рамках розслідування корупційної справи керівництва облдержадміністрації. 4 та 5 березня судді Ірина Усатова та Вікторія Жовноватюк дали дозвіл на арешт автомобіля, комп’ютера, грошей, банківських карток та інших документів. Про це повідомляє «Полтавщина», з посиланням на реєстр судових рішень.

Судячи з опублікованих ухвал, клопотання про арешт майна до суду подавав старший детектив одного з підрозділів НАБУ Сергій Щербань. Повні тексти документів не опубліковані, тому деталі матеріалів поки невідомі. Клопотання детектива судді задовольнили частково.

Суддя Ірина Усатова ухвалила накласти арешт на майно, яке належить Вячеславу Кременчуцькому:

  • автомобіль Mercedes-Benz AMG G 63;
  • свідоцтво про реєстрацію цього автомобіля;
  • ключ запалювання від цього автомобіля.

Судячи з даних розслідування НАБУ, цей гелендваген був лише зареєстрований на Вячеслава Кременчуцького — члена команди Валерія Головка, близького до нього родинно, бізнес-партнера його сина, колишнього замдиректора телеканалу «Лтава». Детективи вважають, що автомобіль фактично належав голові Полтавської ОДА і був подарований до його дня народження одним з підрядників. Перед врученням подарунку керівник підрядної організації нібито виконав тюнінг автомобіля, що підвищило загальну вартість до 10 млн грн.

Сам Кременчуцький заявив, що придбав цей Mercedes-Benz самостійно і за меншу суму. На додаткові та уточнювальні питання щодо цього відповіді він не надав.

Окрім того, суддя Вікторія Жовноватюк ухвалила накласти арешт на інше майно, вилучене 22 лютого:

  • 178,8 тисяч євро;
  • 5 банківських карток на одне ім’я;
  • моноблок Apple (iMac).

За інформацією видання «Слово і Діло»,  це майно вилучили в Олександра Литвинова — радника голови Полтавської ОДА.

Нагадаємо, 22 лютого детективи НАБУ провели обшуки за місцем роботи та проживання низки посадових осіб Полтавської ОДА. Слідчі дії провели на підставі судових ухвал в межах розслідування провадження за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовими особами Полтавської ОДА (ч.4 ст. 368 ККУ).

26 лютого видання «Українська правда» оприлюднила знімки однієї з таких ухвал. Вона містить частину матеріалів відповідного кримінального провадження. Судячи з тексту, слідчі НАБУ підозрюють у корупції голову Полтавської ОДА Валерія Головка, його першого заступника Андрія Пісоцького, радника останнього Олександра Літвінова та начальника Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ Тимофія Голбана. На думку слідчих, ті вимагали й отримували «відкати» від підрядників, за рахунок чого «жили на широку ногу».

Валерій Головко, Андрій ПІсоцький та Олександр Літвінов

Валерій Головко, Андрій ПІсоцький та Олександр Літвінов

З іншого боку, голова Полтавської ОДА Валерій Головко підтвердив, що обшуки дійсно проводилися, але назвав це «політичною провокацією опонентів». Після публікації ухвали суду він заявив, що не вчиняв жодного правопорушення і пообіцяв надати неспростовні докази цього. За добу прес-служба Полтавської ОДА заявила, що не підрядник був жертвою керівництва, а навпаки — керівники ОДА стали жертвами аферистів з компанії «Алві Род». Зокрема, Альберта Уварова — фіндиректора консорціуму, який насправді є азербайджанським поетом на ім’я Гюльага Танха або Гюльага Гамбаров. Нібито його фірма неналежно виконувала роботи, з нею розірвали договір, а розслідування НАБУ є такою собі помстою.

На фото: Тюнінгований Mercedes-Benz AMG G 63 | Фото: tuning-service.com.ua