Вівторок, 19 Березня, 2024

Майже 500 військових священиків УПЦ КП взяли участь у служінні в зоні проведення АТО

З початку військових дій на сході України  у служінні в зоні проведення АТО взяли участь майже 500 військових священиків УПЦ КП.

Про це розповів Патріарший намісник митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній на Конференції у Європейському Парламенті, яка відбулася на початку травня, передає прес-служба УПЦ КП.

«Навесні 2014 року Росія почала гібридну війну з Україною і захопила Крим, бойові дії розпочалися на Сході України. Священнослужителі Київського Патріархату масово включилися у волонтерську допомогу українській армії, яка була практично знищена попередньою проросійською владою. Своєю проповіддю та молитвою священики піднімають бойовий дух війська, надихають воїнів на подвиги мужності, терпіння й самопожертви. Дехто з них навіть мобілізувався у Збройні сили та намагався таким чином узаконити своє перебування та можливість пастирського служіння серед військових», — сказав він.

За словами митрополита, в умовах  «окопної війни», діяльність священиків стала надзвичайно актуальною, адже виникла потреба допомагати військовослужбовцям у депресивних станах, повертати їм мотивацію, стримувати та розвіювати недовіру до командування та керівництва держави, особливо в умовах відсутності проукраїнських джерел інформації, коли телевізори та приймачі приймають тільки ворожі хвилі та передачі.

«До нашої Церкви звернулося командування Збройних сил України, і священики відгукнулися, за власним покликом душі потягнулися з усіх єпархій України та, пройшовши підготовку, відправилися в бойові підрозділи. За схемою ротацій, почергово змінюючись, у служінні в зоні проведення АТО взяли участь майже 500 військових священиків», — констатував він.

Із часу офіційного запровадження капеланської справи УПЦ Київського Патріархату є беззаперечним лідером за кількістю військових священиків у Збройних силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі України.

Уже понад чверть мільйона українців взяли участь у військовому конфлікті на Сході України. Повертаючись із зони АТО, вони, на жаль, продовжують боротьбу – хтось бореться з війною всередині себе, долаючи психологічні складнощі, хтось відстоює власні права на державну допомогу та заслужені пільги, хтось починає шукати себе в нових умовах, проте всі вони прагнуть достойного мирного життя для себе та своїх родин. Допомогти захисникам України прийняти та подолати ці виклики можна лише спільними зусиллями Церкви, армії та свідомих українців. Саме тому в Києві у 2016 році розпочав роботу й успішно діє в Михайлівському Золотоверхому монастирі Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS, місія якого – підтримати починання та відкрити нові перспективи перед демобілізованими українцями та членами їхніх родин, повідомив Патріарший намісник.

Наш храм