П’ятниця, 3 Травня, 2024

Лохвицю на щастя не спіткала доля Бучі. Ворог зупинився за декілька км

Рік тому світ дізнався про звірства росіян в Бучі. Вже жодних сумнівів, що в разі окупації, доля Бучі могла спіткати і Лохвицю, якби ворог зайшов в наше місто.

Рік тому міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив, що понад 400 цивільних жителів міста були по-звірячому вбиті, фактично закатовані російськими військами. у 85% тіл усіх загиблих жителів є отвори від куль. Окупанти навмисне застрілювали мирних мешканців.

Як повідомляє сьогодні Генеральний прокурор Андрій Костін, за 33 дні окупації в Бучанському районі було вчинено більш як 9000 воєнних злочинів. Жахливі цифри. Понад 270 злочинів щодня. Понад 1400 мирних мешканців було вбито. Багато з них — закатовано. Серед загиблих — 37 дітей.

Ми не можемо знати, скільки «кротів» готові були служити ворогові в разі окупації на лохвицьких теренах.

Колись можливо дізнаємось, хто був в тих «розстрільних списках» на знищення по Лохвицькій громаді.

Саме по цим спискам, по конкретно вказаним адресам, йшли працівники російської ФСБ. Які заходили на нашу землю з кожною військовою частиною.

Численні свідчення тих, хто бачив «списки» в інших місцях, підтверджують, що вони були складені не з інтернету. А конкретними живими людьми, які були вже на той час п‘ятою колоною в Україні. Всілякими умовно володарями російських паспортів, ідейними прихильниками «рускаваміра», упередженими до «упоротості».

І очолював, «розстрільний список»,  як правило, український священник, ветерани АТО, бійці ТРО,  їхні сім‘ї і родичі,  авторитетний серед людей вчитель української мови чи історії. Були в тому списку ті, хто активно відстоював українське в Україні, як не дико це звучить. Бо до повномасштабного вторгнення під впливом російської пропаганди, більшість жителів в нашій громаді схилялася до «нє всьо так адназначно» і «какая разніца, на каком язикє гаваріть і до якої церкви нести святити Паску».

Першими колаборантами на окупованих теренах ставали попи УПЦ мп. І це вже неспростовані факти.

Тому сьогодні ми не маємо права бути лояльними чи занадто добрими до всіх, хто і зараз тримається за російську церкву чи співчуває росіянам.

В Україні має бути Україна!

Єлизавета Сачура

Фото: AP