П’ятниця, 3 Травня, 2024

Держаудитслужба виявила порушень на понад 100 млн грн при ревізії КАТП Полтавської м/р

Діяльність Полтавського комунального автотранспортного підприємства 1628 за період з 01.01.2019 по 30.09.2022 була стабільно збитковою.

Сума збитків становить понад 42 млн грн.  А всього сума виявлених порушень, включно зі збитками,  тільки за перевірений період сягає  понад 100 млн. грн., повідомляє пресслужба Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області.
Ревізори зазначили, що такий стан підприємства виник, зокрема, через прийняття неефективних управлінських рішень щодо окремих питань здійснення господарської діяльності. При цьому засновником та власником підприємства є територіальна громада міста Полтави, в особі Полтавської міської ради.

Так, незважаючи на те, що Комунальне підприємство затвердило тарифи на послуги нижче від собівартості та отримувало фінансову підтримку з бюджету, окремим юридичним особам надавалися економічно необґрунтовані знижки, через що  втрачено доходів на загальну суму майже 8 млн грн.

Крім того, через непред’явлення до оплати рахунків за фактично надані послуги з роботи вантажного автотранспорту і тракторної техніки за укладеними договорами з юридичними особами КТП 1628 втратило доходів на суму понад 1,8 млн грн.

Недотримуючись вимог чинного законодавства у сфері публічних закупівель, зокрема, у частині проведення моніторингу цін на ринку енергоносіїв та товарів, укладання з переможцями торгів додаткових угод на підвищення ціни за одиницю товару, які не були документально підтверджені, Підприємством зайво (надміру) сплачено 2,2 млн грн на користь інших суб’єктів господарювання.

Не проведення на належному рівні претензійно-позовної роботи призвело до пропуску строків позовної давності, що стало наслідком втрати Підприємством активів на загальну суму понад 2,4 млн грн.

Несвоєчасність розрахунків із кредиторами через недостатність обігових коштів призвела до сплати пені та штрафів на суму 0,63 млн грн, що також негативно вплинуло на фінансовий стан Комунального підприємства.

Під час проведення контрольних заходів установлено також низку чинників, які свідчать про неефективність використання комунального майна, придбаного за бюджетні кошти.

Придбані Підприємством у 2019–2020 роках 6 одиниць транспортної техніки на суму 4,7 млн грн не експлуатувалися, а спочатку були передані в оренду іншій юридичній особі за символічну плату, яка становила від 1 до 10 грн за місяць оренди одиниці транспортного засобу, тоді як нарахування амортизації за період оренди техніки становили 0,68 млн грн, які були віднесені на витрати орендодавця.

Придбані об’єктом контролю за бюджетні кошти у 2019–2020 роках 164 евроконтейнери, водогрійний котел, інші основні засоби на загальну суму суму 6,2 млн грн хоча й були введені в експлуатацію, але фактично не використовуються.

Брак контролю за використанням земельних ділянок, що перебувають у санітарно-захисних зонах худобомогильника, загальною площею майже 10 га призвів до їх самозахвату іншими суб’єктами господарювання під посіви сільськогосподарських культур, а Підприємству завдано шкоди на суму 0,7 млн грн.

За результатами ревізії керівнику КАТП-1628 надіслано вимоги щодо усунення виявлених порушень та притягнення винних до відповідальності.

Про результати контрольного заходу поінформовано Полтавську окружну прокуратуру в Полтавській області, матеріали ревізії передано до УСБУ в Полтавській області.

Підсумовуючи результати аудиторського дослідження, аудитори надали низку пропозицій для ефективного та раціонального використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів, покращання соціально-економічного стану громади, усунення виявлених порушень і недопущення їх у майбутньому.

Жити Гідно