Вівторок, 19 Березня, 2024

Лохвицька ОТГ у складі 50-и населених пунктів і Заводська у складі 11-ти – ПП Полтавської ОДА

28 лютого на сайті Полтавської ОДА, оприлюднено проєкт Перспективного плану розвитку громад Лохвицького району. Попри пропозиції Мінрегіону сформувати на території Лохвиччини три рівноцінні громади, цього не відбулося.

На затвердження Кабміну Полтавська ОДА подала наступні пропозиції. Утворити три ОТГ, а саме Лохвицьку у складі 50-ти населених пунктів з чисельністю населення 22218 чоловік, Заводську у складі 11-ти населених пунктів з чисельністю 11675 чоловік і Сенчанську (28 населених пунктів і 9837 чоловік).

При цьому, згідно з паспортами громад, Лохвицька ОТГ матиме індекс податкоспроможності 1,2. Тобто буде реверсною, а утворюваний надлишок бюджетних коштів буде вилучатися до Державного бюджету. А Заводська ОТГ запланована, як дотаційна, з індексом податкоспроможності 0,6, тобто для забезпечення її життєдіяльності знадобиться допомога держави. В варіанту поділу території, запропонованому Кабміном, всі три громади були б утворені як самодостатні і фінансово спроможні.

Якщо Кабмін затвердить поданий Полтавською ОДА Перспективний план, цілком вірогідно, що новоутворені межі ОТГ відобразяться в змінах до Конституції. І замість Лохвицького району в сьогоднішніх його межах, будуть прописані три об’єднані територіальні громади. А сам Лохвицький район, вірогідно стане частиною Миргородського району.

Нагадаємо, Мінрегіон у травні 2019 року подав пропозиції по моделюванню майбутніх громад з рівномірним утворенням Лохвицької і Заводської громад, про що ми повідомляли в цьому матеріалі: Децентралізація на Лохвиччині; уряд чиновникам не указ?.

А також писали, про важливість утворення рівноцінних громад для перспективного їх розвитку, а також збереження, реанімування  і розбудови найвіддаленіших сіл Лохвиччини: Децентралізація: чому важливо створити три рівноцінних ОТГ на Лохвиччині.

Які об’єктивні чинники посприяли відходу обласних чиновників від існуючої Методики  утворення фінансово спроможних громад, наразі невідомо. Але те, що були і суб’єктивні першопричини, свідчить коментар голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького в ході обговорення згаданого проєкту в соцмережах. З нього випливає, що поява Токарівської сільради у складі Лохвицької ОТГ обумовлена  неправильною риторикою голови Заводської міськради:

На сьогодні  громад виглядають наступним чином:

Паспорт Лохвицької ОТГ

Паспорт Заводської ОТГ

Паспорт Сенчанської ОТГ

Єлизавета Сачура