Четвер, 19 Вересня, 2024

Будівництво у Млинах: або буде по закону, або не буде ніяк

Про можливе будівництво агропереробки у селі Млини та порушення законів України.

Останні тижні громада Млинів жваво обговорює сміливі та блискавичні за часом інвестиції на її теренах сім’ї нинішнього секретаря Лохвицької міської ради Тетяни Даценко. Мова йде про можливе будівництво споруд сільськогосподарського призначення в межах села, в районі бувшого іподрому (розкрадений у 1990-х). Свідченням цього стало завезення будівельних матеріалів у великих обсягах на земельну ділянку з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538 у середині серпня нинішнього року.

У приватних розмовах місцеві жителі кажуть про нібито будівництво зерносховища та зерносушарки. Що, на їхню думку, негативно вплине на якість життя мешканців одразу кількох вулиць села. Бо зерносушарка в наших реаліях є гарантованим забруднювачем повітря, а зерносховище – причиною трафіку вантажівок-зерновозів (шум, руйнування асфальту на прилеглих вулицях, руйнівна для осель вібрація грунту і – як наслідок – осель під вагою вантажівок).

Оскільки потенційні інвестори не вважають за потрібне в цивілізований спосіб повідомити громаду Млинів про свої плани й зняти гострі питання, розповімо млинівчанам, що відомо про наміри сім’ї Даценко “покращити Млини” станом на сьогодні.

По-перше, власником земельної ділянки з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538 є лохвичанин Даценко Роман Володимирович. Більш відомий як син нинішнього секретаря Лохвицької міськради Тетяни Даценко.

Ця земельна ділянка загальною площею 2,7 га була утворена шляхом об’єднання двох сусідніх земельних ділянок площею 2 і 0,7 га відповідно. Які були придбані цього літа Даценком Р.В. у іншої приватної особи. Та в процесі реєстрації на нового власника отримали новий кадастровий номер після об’єднання.

У держреєстрах вказаний і нова офіційна поштова адреса ділянки: с. Млини, ул. Роменська, б. 71/1. Для довідки: нову поштову адресу в межах Лохвицької ОТГ має офіційно надати Лохвицька міська рада. Процес отримання нової поштової адреси конкретно у Лохвицькій громаді, згідно зі свідченнями моїх співрозмовників, умисно, штучно вкрай забюрократизований. І потребує, неабияких зусиль і часу.

І ще одна важлива деталь: ця земельна ділянка має призначення – для ведення фермерського господарства.

Щодо законності можливого будівництва на цій ділянці зерносховища та/чи то зерносушарки. Так, фермерське господарство має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затверджених документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку. І не інакше.

Спрощено: щоб розпочати будь-яке будівництво, потрібен дозвіл на нього. Отримання дозволу можливо лише у тому випадку, коли офіційно затверджений генеральний план населеного пункту (громади), де планується будівництво. Потрібно також офіційно вивести частину земельної ділянки, призначену під будівництво сільськогосподарських споруд, із земель сільськогосподарського призначення. Потрібно офіційно отримати поштову адресу на ділянку.

У цьому нам допоміг офіційний запит до Лохвицької міської ради, який зробила жителька с. Млини Яковина Зоя Вільямівна. Чия хата неподалік із вказаною ділянкою. Ось питання, які містив цей запит:

1. Чи затверджено Генеральний план села Млини Лохвицької територіальної громади Миргородського району Полтавської області станом на 20 серпня 2024 року?

  1. З яких правових підстав, коли саме (рік, місяць, число), яким рішенням/документом (його реєстраційний номер, ким особисто підписаний), якою установою земельній ділянці з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538, розташованій у селі Млини Лохвицької територіальної громади Миргородського району Полтавської області, надана наступна поштова адреса: с. Млини, ул. Роменська, б. 71/1?
  2. Чи змінене рішенням Лохвицької міської ради цільове призначення земельної ділянки (або частини її) з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538 станом на 20.08.2024р.І якщо змінено, то прошу повідомити мені номер, дату прийняття цього рішення, а також прізвище та ім’я по-батькові посадової особи, яка це рішення затвердила.
  3. Чи надала Лохвицька міська рада дозвіл на будівництво на земельній ділянці (або частини її) з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538 станом на 20.08.2024р. І якщо надала, то прошу повідомити мені номер, дату прийняття цього рішення, а також прізвище та ім’я по-батькові посадової особи, яка це рішення затвердила.”

А ось документ – офіційна відповідь за підписом Сергія Шрамка, першого заступника міського голови (сам голова міськради вже котрий місяць відсторонений від виконання своїх обов’язків рішенням суду у зв’язку з черговим кримінальним провадженням, де він є фігурантом):

Перше: цей документ свідчить про неможливість – у законний спосіб – будь-якого будівництва у найближчі часи. Тому що Генеральний план населеного пункту – села Млини – офіційно не затверджений. Тому проектна документація на будівництво також не може бути затверджена. І тому дозвіл на будівництво у Млинах Лохвицька міськрада поки надати не може. І якщо щось і почне зараз будуватись в межах ділянки з кадастровим номером 5322682405:05:001:0538, то це буде порушенням законів України. З відповідною реакцією на це жителів села Млини та контролюючих інстанцій.

Друге: нова поштова адреса вказаній земельній ділянці не надавалась, рішення про це Лохвицька міськрада станом на 10.09.2024 не приймала. Але держреєстри вже містять інформацію про існування такої адреси: “с. Млини, ул. Роменська, б. 71/1”. Жоден реєстратор не піде на самовільне внесення офіційної поштової адреси в реєстр, бо це є кримінал. Можна припустити, що таку інформацію держреєстратор вніс на основі відповідного документу, наданого йому. Але міськрада такого рішення не приймала і, відповідно, такого документа надати Роману Даценко не могла. Ця ситуація потребує ретельної перевірки та реагування, як мінімум, з боку депутатів міськради. Бо якщо хтось у міськраді “малює” такі “документи”, то це є приводом для звернення до правоохоронних органів – поліції та прокуратури. Чиї намагання “почистити” кадри мерії від криміналу заслуговують на гарячу підтримку і всіляке заохочення.

Щодо депутатів. Як нам стало відомо, стосовно можливого незаконного будівництва мешканка Млинів Зоя Яковина багато разів намагалася зустрітися з депутатом Лохвицької міськради Володимиром Борисенком. До речі, жителем Млинів, “закріпленим” саме за Млинами, щоб вирішувати нагальні проблеми мешканців села та боронити інтереси громади. Спочатку той у телефонній розмові погодився на зустріч з жінкою, але потім, коли дізнався про предмет розмови, перестав відповідати навіть на дзвінки. Це все, що потрібно знати млинівчанам про нашого сусіда-депутата, його моральні та людські якості.

І останнє. Млини – особливе село у Лохвицькій громаді. Надзвичайно дружнє та затяте, особливо коли порушуються інтереси громади або чиниться несправедливість по відношенню до будь-кого з членів спільноти.

Саме млиняни зупинили будівництво вбивчої для Сули “гідроспоруди імені Кутового”. Саме їхній протест та сотні їх підписів у листах до Офісу Президента, Кабміну, міністерств і відомств поклали край цій шахрайській оборудці.  Саме їхня енергія та сотні їх підписів спонукали Кабмін включити реконструкцію аварійного моста через Сулу у ТОП-10 реконструкцій мостів в країні. І міст був побудований фактично заново. Млинівське товариство долучилося і до визволення Благовіщенської церкви у Лохвиці від впливу московського патріархату. Де була всі ці рази “лохвицька влада” – всі ви знаєте. Де завгодно, тільки не з людьми.

Саме тому радимо офіційним посадовим особам Лохвицької міськради не переступати межу у відносинах із млинівською спільнотою. Жорстка реакція на таке обов’язково буде.

Або все буде по закону, або не буде ніяк.

Гліб Плескач

Фото – з Фейсбук сторінки міськради