Четвер, 28 Березня, 2024

Предстоятель Єпіфаній: Двері нашої Церкви відкриті для всіх

Новообраний Предстоятель Української Помісної Автокефальної Православної Церкви Епіфаній (Думенко)  закликав усіх православних в Україні єднатися довкола нової Церкви. Про це йдеться  у першій промові Предстоятеля новоутвореної помісної церкви, яку він виголосив на Софіївському Майдані 15 грудня.

«Двері нашої Церкви відкриті для всіх. Ми закликаємо до єднання, бути у цій визнаній єдиній помісній українській Православній Церкві», – заявив він.

«Переконаний, що Православна Церква, єдина і визнана, вірою і правдою, служитиме своєму українському народові, молитиметься і вестиме його шляхом спасіння», – додав першоєрарх.

Митрополит Епіфаній заявив, що у духовенства нової Церкви попереду багато роботи.

«Ми повинні завершити справу єднання українського православ’я, плекати нашу українську богословську освіту і науку, молитись за  припинення війни та за панування в Україні справедливого миру. Нехай нам у цьому допоможе Господь», – наголосив  Предстоятель.

У Києві 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об’єднавчий Собор Українського Православ’я, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики та миряни.

Об’єднавчий Собор прийняв Статут Православної Церкви України та обрав Предстоятеля – Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Митрополит Київський і всієї України ЕПІФАНІЙ  (в миру Думенко Сергій Петрович) народився 3 лютого 1979 року в селі Волково Іванівського району Одеської області в сім’ї робітників.

Дитинство та шкільні роки пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. 1996 року закінчив Старожадівську середню школу І-ІІІ ступенів. 1996 року поступив на навчання в Київську Духовну Семінарію, яку закінчив в 1999 році за першим розрядом.

В тому ж 1999 році поступив до Київської Духовної Академії, яку закінчив у 2003 році. Після успішного захисту кандидатської дисертації на кафедрі церковного права з темою: «Формування церковно-канонічних збірників у Донікейський період та їх характеристика» Вченою радою КДА присвоєно вчений ступінь кандидата богословських наук.

З 1 липня 2003 року по 31 грудня 2005 року обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла (†2005). Також був викладачем Рівненської духовної семінарії, старшим помічником інспектора, прес-секретарем Рівненського єпархіального управління. У 2006-2007 роках навчався в Афінському Національному Університеті (Греція) на філософському факультеті . З нового навчального 2007 року прийнятий на посаду викладача Київської Православної Богословської Академії, а також призначений завідувачем Кафедри філології цього учбового закладу.

Член Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів.

З благословення Святійшого Патріарха Філарета 21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм у Михайлівському Золотоверхому монастирі пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній (на честь святителя Епіфанія Кіпрського).

6 січня 2008 року в Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва Святійшим Патріархом Філаретом рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року в сан ієромонаха. 25 січня 2008 року згідно указу призначений секретарем Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

16 березня 2008 року, в Неділю Православ’я, за Божественною Літургією у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Святійшим Патріархом возведений у сан архімандрита.

20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.

30 травня 2008 року призначений керуючим справами Київської Патріархії.

7 жовтня 2008 року присвоєне звання доцента Київської православної богословської академії.

21 жовтня 2009 р. Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату (Журнал засідання №20) обраний на єпископа Вишгородського, вікарія Київської єпархії.

15 листопада 2009 р. відбулася архієрейська хіротонія.

27 липня 2010 року рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату призначений єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським, керуючим Переяслав-Хмельницькою єпархією та ректором Київської православної богословської академії.

23 січня 2012 року Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений в сан архиєпископа.

30 серпня 2012 року після успішного захисту докторської дисертації на тему «Вчення Православної Церкви про спасіння в контексті неперервності святоотцівського передання» рішенням спеціалізованої Вченої ради Київської православної богословської академії присвоєно науковий ступінь доктора богословських наук.

З 20 жовтня 2012 року обіймає посаду Голови Синодального управління у справах духовної освіти.

28 червня 2013 р. згідно з рішенням Архієрейського Собору Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений у сан митрополита з титулом «Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський» з дорученням церковного керівництва парафіями у Київській області.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній – Патріарший намісник, перший постійний член Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату (за посадою).

Удостоєний церковних нагород: ордена святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня, ордена святого архистратига Божого Михаїла, ордена Святого Хреста Чорногорської Православної Церкви. Нагороджений державними нагородами та почесними відзнаками — Орденом «За заслуги» III ступеня, грамотою Кабінету Міністрів України, подякою Прем’єр-міністра України, відзнаками Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства сухопутних військ України, відзнаками Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова та «Українського народного посольства».