Четвер, 28 Березня, 2024

Під тиском громади під Лубнами відкрили в тестовому режимі міст через Сулу

У суботу, 8 лютого, через тиждень після перекриття дороги жителями громади Засулля, що під Лубнами, по мосту через Сулу відкрили тестовий рух.

Ремонт мосту через Сулу тривав майже два роки. Ще наприкінці зими 2018 року  Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА провів закупівлю робіт із капітального ремонту мосту через сулу у Засуллі Лубенського району. Тоді стало відомо, що ТОВ «Компанія Рембудгарант» капітально відремонтує міст через Сулу у Засуллі до 31 березня 2019 року за 44,6 млн грн.

Але на початку літа 2019 року жителям Засулля довелося перекривати трасу Київ-Харків, щоб примусити владу добудовувати об’єкт.

Тоді керівник Агенства міцевих доріг Полтавської області Олексій Басан повідомив, що міст через Сулу не перебуває на його балансі, тому що ремонт об’єкту замовляв містобудівний департамент ПОДА ще до створення Агентства.

Водночас тодішній директор департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Тимофій Голбан повідомив, що ремонтні роботи на об’єкті тривають: мовляв проводиться бетонування 4-ї смуги.  За його словами, після відповідного рішення бюджетного комітету Верховної Ради об’єкт отримав фінансування на 2019 рік, тому 11 квітня із підрядником було укладено додаткову угоду, у якій зазначено максимальний термін завершення робіт — 31 грудня 2019 року.

Новопризначена влада області так і не змогла забезпечити відкриття моста в зазначений термін.

Тому громада Засулля, яка увесь час, поки міст знаходився на ремонті, змушена була долати декілька зайвих кілометрів в об’їзд, почала вимагати виконання даної обіцянки, вдаючись до перекриття дороги.

30 січня 2020 року в Полтавській ОДА відбулася зустріч представників громади з головою ОДА Олегом Синєгубовим, представником підрядника та замовника. Тоді ж у Фейсбуці пана Синєгубова було зазначено: «Будівельні роботи на мосту через Сулу в Засуллі Лубенського району повністю завершені. Підрядник вивозить техніку та згортає будівельні майданчики…Перед введенням в експлуатацію об’єкт повинна обстежити спеціалізована організація. Роботи планують почати 4 лютого. В межах цього обстеження потрібно відкрити рух в тестовому режимі. Щоб відкрити рух у тестовому режимі, потрібно розробити план обмеження, а саме для важковагового транспорту, погодити його з Нацполіцією, встановити відповідні знаки. Зробити це все планують до 6 лютого. Строки введення в експлуатацію визначать після всіх відповідних обстежень».

Але 1 лютого мешканці громади Засулля вчергове перкрили дорогу. Так як обіцянка, яка прозвучала під час цієї наради  про те, що відповідальні чиновники та підрядник зустрінуться з людьми, аби нарешті встановити фінальні дати,  знову була не виконана. 1 лютого люди, які в
назначений час прибули на збори в будинок культури Засульської ОТГ, не дочекавшись представників замовника і будівельної компанії спонтанно прийняли рішення вийти на дорогу. Попереджувальна акція тривала близько години.

На фото: перекриття дороги жителями Засулля 1 лютого 2020 року

В суботу, 8 лютого, у Фейсбуці голови Полтавської ОДА О. Синєгубова було повідомлено: «На виконання домовленостей, яких було досягнуто під час зустрічі з активом громади Засулля, з підрядними та контролюючими організаціями, у четвер мій перший заступник Дмитро Лунін проінспектував стан виконання будівельних робіт на мосту через Сулу. За результатами огляду пересвідчились у завершенні будівельних робіт, тож було прийнято рішення про запуск тестового руху по мосту. Станом на тепер на об’єкті встановлені блоки, що обмежують рух в рамках однієї реверсивної смуги, тоді як інша буде перекритою до введення об’єкта в експлуатацію. Також завершений монтаж світлофорів, регулюючих знаків (окрім ще 10, які буде довстановлено у понеділок), присутній патрульний екіпаж. Протягом 2-3 тижнів триватиме процес технічного обстеження шляхом часткового відкриття руху для визначення фактичного стану конструкцій мосту».

На фото: перед відкриттям моста для проїзду в реверсному режимі

Після чого у Фейсбуці голови Полтавської ОДА з’явилося повідомлення про відкриття в тестовому режимі руху по мосту:

Аналогічне повідомлення з’явилося і у Фейсбуці депутата обласної ради Руслана Ляшка:

Таким чином, по мосту в реверсному режимі наразі рухаються легкові авто. За словами активістів громади, лишається ще питання відновлення сходів і пішохідних доріжок, зруйнованих в ході будівництва.

Нагадаємо, міст через Сулу в с. Млини Лохвицького району наразі перебуває в аварійному стані. Але вчергове, зокрема і через тиск громадськості, його ремонт включено до переліку об’єктів, фінансування яких передбачено в 2020 році.

Єлизавета Сачура

Фото: Фейсбук-сторінки Олега Синєгубова, Руслана Ляшка, Віталія Крамаренка.