Вівторок, 23 Квітня, 2024

11 вересня Патріарх Філарет відслужив Панахиду за упокій новопреставлених воїнів

11 вересня 2018 року, в день Усікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва, після чого відслужив панахиду за всіма від віку спочилими воїнами.

Як повідомляє прес-центр Київської патріархії, напередодні, 10 вересня у понеділок ввечері, Предстоятель Київського Патріархату, у співслужінні духовенства, звершив Всенічне бдіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі.

Після літургії Патріарх відслужив панахиду за всіма від віку спочилими воїнами. З особливою ревністю духовенство молилось за упокій новопреставлених воїнів, які, захищаючи Батьківщину від російських окупантів на Донбасі, поклали своє життя за волю, незалежність і цілісність Української Держави.

Довідка: Святий Іоан Хреститель був посаджений у темницю царем Іродом Антипою, правителем Галілеї. Про його мученицьку кончину оповідають Євангелія від Матфея (Мф. 14, 1-12) і Марка (Мк. 6, 14-29).

У царя була законна дружина, дочка аравійського царя Арефи. Ірод залишив її і жив разом з Іродіадою, дружиною свого брата. Пророк Іоан неодноразово викривав його, але цар не посмів заподіяти йому зла, оскільки шанував Іоана Хрестителя як пророка і боявся народного гніву.

В день свого народження Ірод влаштував великий бенкет, на якому перед гостями танцювала Саломія, дочка Іродіади. Вона так догодила цим Іроду, що він поклявся перед гостями дати їй все, чого б вона не попросила. Саломія пішла до матері за порадою. Іродіада навчила доньку просити голову святого Іоана Хрестителя на блюді. Ірод засмутився: він боявся гніву Божого за вбивство пророка, але не міг порушити необережну клятву.

Святому Іоанові відтяли голову і віддали Саломії. Злісна Іродіада закопала голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського упорядника Хузи, таємно взяла святу голову, поклала в посудину і поховала її на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода. Тіло святого Іоана Хрестителя взяли його учні і поховали.

Згідно з переданням, поминати день усікновення голови Предтечі Господнього Іоана почали ще його учні. Але традиція свята та його поширення остаточно сформувалися в V ст. 

Вшановуючи пам’ять святого Іоана Предтечі, вірні у цей день дотримуються строгого посту.